Vybrat pracovní oblečení pro kuchaře není věda. Jen musíte vědět, jak na to
Když dojde na nákup oděvu pro kuchaře, většinina provozovatelů je zaskočena. Myslí si, že pracovníkovi postačí obyčejné bílé kalhoty, tričko a zástěra. Jenomže to je nemožné hned z několika hledisek. Především se jedná o estetickou stránku a bezpečnost.
Majitelé restaurací by si měli celkově uvědomit, že by měl mít jejich personál uniformu. Je úplně jedno, zda se jedná o oděv pro servírku a číšníka nebo kuchařské oblečení. Vše má svá pravidla a ta se nesmí porušovat. Kuchař musí mít na sobě rondon, kalhoty, popřípadě zástěru a čepici. Jen tak si může být pracovník jistý, že se nepopálí o rozpálený olej a v případě potřeby může s klidným srdcem navštívit restauraci třeba na přání zákazníka.
Rondon plní hned několik funkcí
Většina lidí zná rondon z pořadů o vaření, proto není toto kuchařské oblečení neznámé. Je to reprezentativní uniforma, díky níž se pozná, o jakého pracovníka restaurace jde. To však není všechno. Kuchařský rondon je vlastně takový bezpečnostní prvek a ochrání před rozpáleným tukem a například i vřelou vodou. Ke všemu se v něm cítí kuchař dobře, protože dokonale větrá a volně se v něm pohybuje. Pokud pracuje ve vnitřních prostorách provozovny, oblékne rondon s dlouhými rukávy. Pro venkovní účely a grilování jsou učeny rondony s krátkým rukávem. Na barvě už tolik nezáleží, tu si může určit každá provozovna sama dle svého zaměření. Klíčem ke spokojenosti je však oblečení z materiálů, které dokonale sají pot a jsou prodyšné.
Triko i kalhoty jsou důležité
V kuchyni je opravdu často velmi horko, a proto potřebuje kuchař triko s krátkým nebo dlouhým rukávem z bavlny. Stejně to platí i pro kalhoty. Tento kousek oděvu musí být dokonale padnoucí a sající pot. Větší pozornost je nutné věnovat kuchařským botám. Rozhodně svým zaměstnancům pořiďte pevnou, odolnou, pružnou obuv s uzavřenou špičkou. Nikdy nevíte, zda jim z ruky nevypadne ostrý nůž nebo na nohy nekápne rozpálený olej.