Jak docílit zahlazení trestu?

Pokud jste byli pravomocně odsouzeni, i po propuštění z výkonu trestu vás mohou pronásledovat důsledky vašich předchozích činů. Váš trest je uveden v takzvaném rejstříku trestů, což sebou přináší mnohé negativní konsekvence, například problémy při hledání zaměstnání, získání živnostenského oprávnění či úvěru, cestování do některých zemí bez víza a podobně. Většina odsouzených se proto snaží o co nejrychlejší zahlazení trestu.

Možnost vymazání trestu z výpisu z rejstříku trestů, tzv. zahlazení odsouzení, se řídí trestním právem a zákonem o rejstříku trestů. Způsob a lhůty pro zahlazení se liší v závislosti na typu a výši trestu.

Pro zahlazení trestu je nutné podat žádost

Zahlazení trestu není ve většině případů automatické – je nutné podat k soudu žádost. Žádost se podává k okresnímu soudu v místě trvalého pobytu odsouzeného. Jelikož tato žádost musí splňovat určité náležitosti, je vhodné se s jejím sepsáním obrátit na odborníka, jako je například Advokátní kancelář Olomouc.

Kdy je možné žádat o zahlazení trestu?

Požádat o výmaz nepodmíněného trestného činu z trestního rejstříku, můžete až po nějaké době. Tato lhůta se liší v závislosti na typu trestu:

· Podmíněný trest: pokud se odsouzený osvědčil během zkušební doby, záznam se v rejstříku trestů vůbec neobjeví.

· Trest odnětí svobody do 1 roku: Požádat o zahlazení můžete 3 roky od propuštění z výkonu trestu.

· Trest odnětí svobody nad 1 rok do maximálně 5 let: Lhůta je 5 roků od propuštění z výkonu trestu.

· Trest odnětí svobody nad 5 let: Zde je lhůta 10 let od propuštění z výkonu trestu.

· Peněžitý trest: 1 rok od zaplacení trestu.

· Zákaz činnosti: 1 rok od uplynutí doby zákazu.

· Propadnutí majetku: 1 rok od vykonání trestu.

Kromě uplynutí lhůty je pro zahlazení trestu nutné i splnění dalších podmínek. Jde zejména o řádný život, to znamená, že se pachatel v dané lhůtě nesmí se dopustit žádného dalšího trestného činu.

Podobné články...